Posypte kolem rostlin. Slimáci a mšice se ani nepřiblíží

Jak se efektivně zbavit škůdců, kteří napadají naše rostliny? Odpověď je překvapivě jednoduchá – stačí použít křemelinu, přírodní produkt známý všem zahradním nadšencům. Tento přírodní lék působí jako štít a ochrání vaše rostliny před škůdci, aniž byste museli používat chemikálie.

Co je křemelina a jak funguje?

Křemelina, také známá jako oxid křemičitý, je přírodní minerál složený z fosilních schránek jednobuněčných řas. Je bohatá na křemík, který je pro rostliny velmi prospěšný. Kromě toho, že působí jako přírodní hnojivo, je také účinným repelentem proti různým druhům škůdců, jako jsou slimáci, mšice, svilušky, třásněnky, střevlíci a housenky.

Křemelina má také filtrační a vodu vázající vlastnosti, což pomáhá udržet vlhkost v půdě během sucha a podporuje zdravý růst rostlin.

Jak křemelinu používat?

Křemelinu lze použít dvěma způsoby:

  1. Rozsypání: Jednoduše rozprostřete prášek přímo na půdu kolem rostlin. Je to ideální způsob, jak ochránit rostliny před škůdci hned od začátku setí.
  2. Postřik: Smíchejte litr filtrované vody s 1/3 šálku křemeliny a tímto roztokem postříkejte mladé sazenice. Tato metoda je zvláště účinná při ochraně rostlin před mšicemi a slimáky.

Důležité rady pro použití křemeliny

  • Obnovení po dešti: Křemelinu je třeba po každém dešti znovu aplikovat, protože voda ji smývá.
  • Vyhněte se květům: Nepoužívejte křemelinu přímo na květy, protože by mohla snížit jejich estetickou hodnotu.
  • Mytí plodin: Po sklizni plodů a zeleniny nezapomeňte vše důkladně omýt.

Křemelina je jednoduchým, ale účinným řešením, jak ochránit zahradu před škůdci a zároveň podpořit zdraví vašich rostlin bez chemikálií.