Zakopejte to pod jabloň: Jak obohatit půdu železem a přimět starý strom znovu plodit

Jabloně jsou jedny z nejoblíbenějších ovocných stromů, a to nejen v Rusku. Přestože jsou nenáročné, někdy se může stát, že přestanou plodit nebo přinášejí jen málo ovoce. Jednou z hlavních příčin této situace je nedostatek železa, což bývá zvláště problémem na kyselých půdách.

Jak poznat, že jabloni chybí železo?

Pokud jabloň nevytváří dostatek plodů nebo vůbec neplodí, může být příčinou právě deficit železa v půdě. Starší stromy jsou na tento nedostatek ještě citlivější. Zvláště na kyselých půdách může být problém s nedostatkem železa výrazný, a tím trpí celkový růst a plodnost stromu.

Jednoduchý trik s rezavými hřebíky

Řešení je však jednoduché a dostupné pro každého zahrádkáře. Podle zahradníků, kteří se podělili o své zkušenosti, stačí použít staré, rezavé hřebíky. Čím více hřebíky zrezavěly, tím lépe pro strom. Tento jednoduchý trik dodá jabloni železo, které potřebuje, aby mohla opět produkovat hojné ovoce.

Jak postupovat:

  1. Najděte několik starých hřebíků – ideálně 5 až 7 kusů.
  2. Opatrně je zaryjte do kruhu kolem kmene jabloně. Dávejte pozor, abyste nepoškodili kořenový systém stromu.
  3. Po zarytí hřebíků strom vydatně zalijte.

Jakmile hřebíky zreznou a začnou se rozkládat v půdě, dodají stromu potřebné železo. Jabloň tak získá podporu, kterou potřebuje pro svůj další růst a produkci plodů.

Kdy tuto metodu použít?

Nejlepší doba pro tento postup je brzy na jaře, jakmile roztaje sníh. To umožní stromu začít čerpat železo v době, kdy ho nejvíce potřebuje pro růst nových listů a květů.

Pokud se chcete na zahrádkářskou sezónu dobře připravit, nezapomeňte si předem zajistit dostatek rezavých hřebíků, abyste mohli tuto metodu vyzkoušet co nejdříve na jaře.

Díky tomuto jednoduchému postupu můžete oživit i starší jabloň a užívat si bohatou úrodu chutných jablek.